Welke lens is het beste voor foodfotografie?

Gemaakt met 50mm lens

Het is een van de meest gestelde vragen denk ik: welke lens moet ik gebruiken voor foodfotografie… Nu zijn er vele antwoorden mogelijk op die vraag en dat maakt een aanbeveling ook meteen wat tricky. Maar ik zal hier vertellen wat je beste opties zijn en wat de verschillen zijn tussen de diverse lenzen.

Even vooropgesteld dat elk merk natuurlijk weer andere lenzen heeft en ik niet per definitie alle lenzen van alle merken uit mijn hoofd ken, maar in het algemeen gelden dezelfde regels.

Vast brandpunt boven zoomlens

Allereerst iets wat de meeste mensen niet zo heel graag willen horen, maar een lens met een fixed of vast brandpunt is nagenoeg altijd beter in kwaliteit dan een zoomlens. Kies dus liever voor een vast brandpunt als 50mm in plaats van een zoomlens van 18-55mm. Het zal de kwaliteit van je foto’s goed doen.

50mm

Een 50mm lens is een goed begin. Zowel Canon als Nikon hebben de zogeheten plastic fantastic. Dat is een relatief goedkope 50mm lens (vrij plastic van bouw vandaar de naam) met een diafragma van 1.8. Dat is behoorlijk lichtsterk en voor de prijs – die rond de € 100,- ligt hoef je het niet te laten.

Heb je wat meer budget dan verdient het aanbeveling om te kiezen voor de 50mm 1.4 (steviger gebouwd) of de 50mm 2.5 macro. De normale 50mm lens is ideaal voor standaard scenes zoals in de bovenste foto, de macro lens is handig om ook kleine objecten op de foto te kunnen zetten.

Welke lens voor mijn foodfotografie | workshops.simoneskitchen.nl
Met 50 mm 1.4 op iso 1600 1/640s bij f2.5

Bovendien gebruik ik de 50mm ook graag in moeilijke lichtomstandigheden, binnen of ’s avonds laat.

100mm macro

De lens die ik persoonlijk het meest gebruik voor mijn foodfotografie is de 100mm macro lens. Het is mijn oudste lens (ik schat dat ik hem al 15 jaar heb) maar nog steeds de scherpste lens die ik gebruik. Mooie heldere kleuren, goed scherpstelpunt en fijne scherptediepte.

Iso 160 100mm macro lens 1/15s bij f5.6

85mm f1.8

Het volwassen broertje van de 50mm 1.8 is de 85mm. Voor de prijs die ik ervoor heb betaald (€ 385,-) is het een toplens. Mooi scherp, helder, lichtsterk. Nadeel is dat de lens niet heel dichtbij kan focussen. Dat is soms wat frustrerend. Had dat wel mogelijk geweest dan had ik hem waarschijnlijk altijd gebruikt.

24-70mm f2.8

De 24-70mm is een lastige lens. Het is een fijne brandpuntsafstand maar hij is peperduur (ik kocht een van de laatste oude modellen en die was € 1750,-. De prijs is inmiddels flink gestegen) en bij open lens (dus op f2.8) gewoon ronduit onscherp. Een lens waar je dus altijd op moet letten dat je niet te ver open gaat maar die uiteindelijk wel fijn is voor tafelsettings.

Iso 100 0,4s bij f 8.0
24-70mm

Dat zijn mijn vier favorieten. Ben je net begonnen en heb je niet zo’n groot budget? Ga dan eerst voor een 50mm en bouw dat uit wanneer je weer wat geld opzij hebt kunnen zetten. Ik heb al die lenzen ook niet in één week gekocht en uiteindelijk is het de moeite om even door te sparen voor een goede lens.

Onthou dat de kwaliteit van de lens altijd bepalender is voor je eindresultaat dan de body.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe workshops en/of speciale aanbiedingen?

Schrijf je dan in voor onze emaillijst

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Tags from the story
,
More from Simone van den Berg

Welkom

Welkom bij de online workshops van Simone’s Kitchen! Op het moment zijn...
Read More

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *