Fotostyling… en compositie deel 1

by Simone
0 comments
20110307-9600

Ik krijg tijdens de workshops taartjes fotograferen die ik organiseer steeds vaker vragen over de styling. Niet zozeer over de foodstyling aangezien de dames die de workshops bezoeken allemaal bijzonder goed zijn in het creëren van de meest fraaie cake creaties. Maar het gaat dus meer over hoe zet je iets neer, waar moet je op letten als je de compositie bepaald, wat moet je doen met je achtergrond en meer van dat soort vragen. Dus het leek me nuttig om hier eens een artikeltje aan te wagen.

Styling en compositie zijn de moeilijkste dingen om uit te leggen omdat een groot gedeelte te maken heeft met gevoel en oefening. De beheersing van het licht is grotendeels te verklaren door technische kennis, maar bij styling is dat niet het geval. Maar laten we beginnen met de regels die er bestaan voor compositie binnen de fotografie. Er zijn een aantal vaste regels die als houvast dienen, maar let op dat dit dus geen must is! Regels zijn er om gebroken te worden en dat geldt zeker voor de regels in de fotografie.

De eerste belangrijke regel is de “Regel van derden” oftewel de Rule of Thirds. Deze regel gaat ervan uit dat je elk beeld kunt verdelen in 9 vlakken. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat een beeld interessanter en pakkender is als het onderwerp op 2/3 of 1/3 van het beeld zit. Want hoewel een scherpstelpunt meestal in het midden zit wil dat onder geen beding zeggen dat een foto met het onderwerp in het midden het meest interessant is. Integendeel zelf (ook hier geldt dat uitzonderingen de regel bevestigen!!).

20110125-IMG_0832G

Voor dit artikel gaan we ons focussen op een kom soep. Mijn taart kunsten laten enigszins te wensen over en aangezien ik voor mijn lunch vandaag een pompoen/knolselderij soep ga maken, leek het me leuk om dat als uitgangs punt te nemen. Het doel is dus om een kom soep er mooi op te zetten. Eenvoudig genoeg zou je denken misschien… Het idee is om jullie mee te nemen in mijn gedachtenprocess. 🙂

Om te beginnen kijk ik dan welke kom ik ga gebruiken en wat voor achtergrond. Dit was de eerste foto.

20110307-9558

Nou ja je ziet eigenlijk al meteen dat dit hem niet gaat worden. Saai, kom staat in het midden te staan en qua kleur van de kom is dit ook niet een goede keuze aangezien pompoensoep toch wel iets oranje zal zijn vermoed ik. Maar ok, voor nu even de blauwe kom. Zet ik er een tweede kom bij dan verbeterd het beeld meteen.

20110307-9559

Als je het hebt over aantallen in de fotografie en bij compositie in het algemeen dan zul je overigens zien dat een oneven aantal vaak het beste werkt. Drie is over het algemeen mooier als twee. Probeer het maar eens uit. Het geldt echt voor bijna alles; plant maar eens bloemen in de tuin. Een groepje van drie is vele malen mooier als een groepje van vier of twee…. Ik heb hier echter maar twee kommetjes in dezelfde kleur dus ik hou het op twee. Bovendien vind ik het in dit geval niet storend. Even aangenomen dat het een tafelsetting is voor twee personen. Ok, twee kommetjes is beter. Ik vind de positie van de kommen beter over komen. Prettiger om naar te kijken en het klopt voor mijn gevoel meer. Nu de achtergrond.

20110307-9563

Je ziet hier hoe een eenvoudige verandering van achtergrond echt een groot verschil kan maken. Hoewel wit heel neutraal is, vind ik het ook vaak wat saai en niet echt hoe ik mijn foto’s wil zien. Maar dat is een persoonlijke keus. Ik vind het kleedje leuk maar ik irriteer me aan het feit dat je kunt zien dat de achtergrond omhoog loopt. Ik verschuif mijn kommetjes iets naar voren waardoor je dat minder ziet. Het is ook wat leeg aan de achterkant dus ik voeg een peper en zout stelletje toe.

20110307-9569

Plus ik kijk of een servet erbij past. Het is te overheersend en de rode kleur springt teveel in het oog. Overigens is het wel zo dat als je er dingen bij gaat leggen hou dan rekening met hetgeen je op de foto zet. Ben je een taart aan het bakken dan is het niet bijster logisch om een ui erbij te leggen… 🙂 Ik probeer het altijd betrekking te laten hebben op het gerecht. In dit geval komen er nog wat verse ingredienten bij te liggen maar die komen op het laatste moment om ze zo mooi mogelijk te laten tot gebruik. Ik ga eerst de blauwe kommen vervangen door witte kommen.

20110307-9577

En natuurlijk rekening houdende dat er straks wat in de kommen komt! De servet is het niet ik probeer een andere positie. Hou bij het plaatsen van bepaalde lijnen in beeld rekening met de diagonalen. Rechte lijnen werken vaak “stoppend” in een foto, schuine lijnen laten je oog op een natuurlijke manier door het beeld heen lopen. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld van een broodje.

broodje1

De foto aan de linkerkant heeft het bordje recht liggen… Nou ja bijna recht dan.. 🙂 Je oog blijft hangen bij het bordje en kijkt niet verder. Bij de tweede foto staat het bordje schuin waardoor ten eerste het broodje al beter tot zijn recht komt plus het is prettiger om naar te kijken en je oog wordt op een natuurlijke manier door het beeld geleidt..

Dan ga ik nu even de soep maken… 🙂 Zo die staat te koken..

20110307-9581

Ziet er ineens heel anders uit he..? 🙂 Ok, om maar meteen de minpunten aan te halen; de tuinkers ligt er nou niet echt goed bij. Maar ik ben geen foodstylist natuurlijk en ik geloof – voor mijn eigen eten – nog wel in “homemade” dus ik heb er geen problemen mee. De servet ligt me nog steeds in de weg en ik besluit te kijken of het peper en zout stelletje vervangen kan worden door de tuinkers.

20110307-9585

Ik vind persoonlijk het groen aan de achterkant wel iets hebben maar besluit uiteindelijk om eens te kijken hoe het is vanuit een andere hoek genomen. Ik vind het persoonlijk meer hebben. Wat vinden jullie? Ik weet niet of je het kunt zien maar ik heb ook de belichting veranderd door een lamp meer van achteren te laten schijnen met als resultaat dat de soep iets meer glans krijgt. Het is natuurlijk een behoorlijk dikke soep dus heeft van zichzelf al minder glans als bijvoorbeeld een groentesoep zou hebben.

20110307-9589

Dan kan ik het toch niet laten om de achtergrond te veranderen naar mijn favoriete houten plank.

20110307-9594

En uiteindelijk heeft dit dan toch de voorkeur! Zo zie je dat het maken van een succesvolle compositie als het gaat om styling van een tafelsetting vaak een process is van uitproberen wat werkt en wat niet werkt. En dan nog kan je het allemaal veranderen als je het gerecht af hebt. Tenslotte is de soep ook wat geler uitgevallen als ik had verwacht. Waarschijnlijk doordat de oranje kleur van de pompoen wat minder is geworden door toevoeging van de knolselderij.

Als je het hebt over styling en compositie dan zijn daar nog veel meer dingen over te melden, maar voor nu is dit alvast een beginnetje. Meer volgt gauw! Maar eerst komt er nog een artikel over gebruik van iso….

You may also like

Leave a Comment

foodieacademie logo wit

@2023. All Rights reserved Simone’s Kitchen/FoodieAcademie