Denise Kortlever – The All Day kitchen

by Simone
0 comment

Denise van The All Day Kitchen is ook weer een blog dat ik al geruime tijd volg. Ik denk dat ik Denise voor het eerst leerde “kennen” doordat zij – net als ik de workshop Plate to Page volgde. En nee we zaten niet in dezelfde; als ik me niet vergis ging Denise naar Italie en ik naar Duitsland. Tja verschil moet er wezen he. Maar daardoor werd ik wel op haar blog gewezen en ik was meteen fan. Ik hou van haar frisse stijl van fotografie en ook het schrijven is een prettige en heel leesbare stijl. Ik zie nu pas dat ze culinair journalist is.. Haha… Zo kom je nog eens iets te weten over iemand. Hoe dan ook; als je Denise nog niet kent neem dan zeker een kijkje op haar prachtige blog!

Denise

Hoe lang blog je al en ben je meteen begonnen met het maken van foodfoto’s of kwam dat later pas?

Ik blog sinds eind 2012 en sinds mei 2013 schrijf ik online ook in het Nederlands. Ik werk als culinair journalist en combineer regelmatig tekst, styling en fotografie. Op mijn site heb ik alle vrijheid om daarmee te experimenteren en de dingen te plaatsen die ik zelf het allerleukst (en lekkerst!) vind.

Mijn site heet The All Day Kitchen en staat voor de kleine dingen die van je gewone maaltijd iets speciaals kunnen maken. Ik denk namelijk dat het – ook wat betreft eten – om de kleine dingen gaat. Bijzondere smaakcombinaties, wat extra aandacht voor de styling en handige shortcuts: juist die dingen maken vaak het verschil. In het begin plaatste ik online voornamelijk recepten, maar de laatste jaren zijn daar allerlei andere onderdelen bij gekomen.

Denise

Wat voor apparatuur gebruikte je in het begin en wat gebruik je nu?

Ik gebruik sinds het begin een Canon T2i met een 50-1.8 lens. Die apparatuur geldt als redelijk “instap”, maar ik ben er nog steeds erg blij mee. (Al zou ik best graag eens de overstap naar een professionelere Canon-serie maken. Ooit!) Behalve mijn camera gebruik ik eigenlijk weinig apparatuur. Slechts af en toe een reflectiebord en zelden een statief.

 Heb je jezelf alles aangeleerd of heb je workshops en dergelijke gevolgd?

Ik heb in mijn studietijd verschillende cursussen digitale fotografie gevolgd en die hebben me zeker geholpen in het aanleren van de basisprincipes. Ook tijdens een workshop in Toscane heb ik veel geleerd van professionals, vooral op het gebied van licht en styling. Maar het meest leer ik toch echt vanuit de praktijk. Veel oefenen en veel proberen dus.

Denise

 Kun je omschrijven wat je huidige setup is voor het maken van foto’s voor je blog?

Ik heb niet echt een vaste set-up. Het licht aan de achterkant van mijn appartement is het best, dus daar fotografeer ik meestal. Het licht laat ik van de zijkant komen en als ondergrond gebruik ik vaak planken. Verder heb ik een flinke voorraad servies en accessoires die ik eigenlijk altijd blijf aanvullen (geloof me, dat wordt een soort verslaving!). Ik werk sowieso altijd met daglicht. Bij actiefoto’s in restaurants probeer ik de spontane momenten te fotograferen. En de kleine details natuurlijk; het gaat tenslotte om ‘the little things’!

Heb je een special proces dat je gebruikt voor het maken van de foto’s of is het meer een spontane actie.

Bij een opdracht of reportage weet ik van tevoren uiteraard wat de bedoeling is en bereid ik me zo goed mogelijk voor. Omdat ik eigenlijk altijd tekst en fotografie combineer, probeer ik deze op elkaar aan te laten sluiten. De tekst en beelden moeten voor mij hetzelfde gevoel oproepen. Als ik voor mijn blog fotografeer, kan dat zowel heel spontaan als heel georganiseerd gaan. Meestal denk ik het gerecht eerst uit en zet ik de achtergrond, het servies en andere accessoires al helemaal klaar. Als het eten dan klaar is, kan ik meteen aan de slag. Maar soms heb ik ook helemaal niks bedacht. De currysoep met quinoa wilde ik bijvoorbeeld net gaan eten, toen ik bedacht dat het er wel erg mooi uitzag. Grappig dat juist die foto één van de beelden is in het boek ‘the Culy way of life’!

Polpo

Met wat voor soort licht werk je het liefste? Daglicht, kunstlicht en als het daglicht is wat voor soort?)

Ik werk altijd met daglicht. Liefst ‘s ochtends of aan het eind van de middag. Dat licht is wat zachter en geeft voor mij de mooiste resultaten.

Wat was voor jou het ‘aha’ moment als het gaat om eten fotograferen? Even aangenomen dat je niet meteen zo goed was als je nu bent!)

Tijdens een cursus leerde ik ooit om een gerecht je hele huis door te slepen en overal te fotograferen. Zo zie je achteraf heel duidelijk waar het licht op welk moment het mooist is. Als je dit eenmaal weet, wordt het fotograferen een stuk makkelijker. Ook leerde ik dat je gerechten niet al te netjes moet opmaken. Een paar kruimels of scheef neergelegde vork geven vaak een veel beter resultaat. Kleine tips met groot effect!

Denise

Wat is een punt waar je nog graag aan zou willen werken?

In het begin schreef ik online alleen in het Engels en daarom wisten veel mensen niet dat ik uit Nederland kwam. De laatste maanden ben ik me online wat meer gaan richten op Nederlandstalige recepten en reportages en dat is iets wat ik graag wil uitbreiden. Het helpt wellicht dat mijn site nu zowel een Engelse als Nederlandse versie heeft.

Heb je tips voor beginnende foodbloggers die hun foto’s graag willen verbeteren?

Oefenen, oefenen, oefenen! Dat klinkt heel cliché, maar het is wat mij betreft echt waar. Experimenteer veel, neem je camera zo vaak mogelijk mee en analyseer je foto’s achteraf. Wat werkt goed en wat juist niet? Ook het bestuderen van foto’s in culinaire bladen en blogs kijken helpt.

 Wie zijn jouw grote voorbeelden ? (foodbloggers of food fotografen)

Dat zijn er ontzettend veel! Ik ben groot fan van het werk van Chris Court, William Meppem, Mikkel Vang, David Loftus en Studio Philippi. Online volg ik bijvoorbeeld What Katie Ate, Green Kitchen Stories, Top with Cinnamon, Donal Skehan en What’s for Lunch Honey. In Nederland heb ik bewondering voor Uit Pauline’s Keuken, omdat zij met haar blog een schare lezers heeft opgebouwd en trouw blijft aan haar eigen stijl. Ook vind ik het ontzettend knap hoe Simone zich volledig heeft gericht op culinaire fotografie en daar nu anderen heel enthousiast in begeleidt en adviseert.

Nog iets anders dat je graag wilt delen?

Dat ik het echt ontzettend leuk vind om mijn recepten en ervaringen online te kunnen delen. Het is super om een berichtje te krijgen van iemand die mijn recept heeft gemaakt of naar een restaurant is geweest dat ik op TLT tipte. Ik denk ook altijd graag mee. Dus mocht je vragen hebben over een gerecht of een leuk eetadres zoeken: vraag me gerust om advies!

Denise

You may also like

Leave a Comment

foodieacademie logo wit

@2023. All Rights reserved Simone’s Kitchen/FoodieAcademie