Foodfotografie met led lampjes

by Simone
47 comments

Het is elk jaar weer raak. Zo rond de maand oktober verdwijnt het licht al heel vroeg in de middag en wil je dan nog een fatsoenlijke foto maken van je avondmaaltijd, dan zit je al snel met de handen in het haar. Een goedkope en makkelijke oplossing om toch een foto te kunnen maken is om gebruik te maken van goedkope ledlampjes. In dit geval waren het Ikea lampjes maar dit soort lampen kun je overal kopen. Dus het merk is verder niet belangrijk!

Foodfotografie met ikea lampjes

Foodfotografie met led lampjes

We kennen het allemaal wel; dat rottige licht dat om vier uur eigenlijk al niet meer genoeg is om een fatsoenlijke foto te maken. En dus moet je ofwel je eten de volgende dag op de foto zetten ofwel je moet kunstlicht gaan gebruiken. Vorig jaar heb ik een aantal workshops kunstlicht gegeven, maar vanwege mijn (veel te) drukke schema zit dat er dit jaar even niet in voor zover ik kan zien. Dus leek het me handig om in ieder geval een blogpost te schrijven hoe je met kunstlicht toch een fatsoenlijke foto kunt maken.

In die categorie verscheen al eerder een paar posts dus als je de rest ook wilt lezen check dan hier even voor de informatie en een overzicht van alle posts met fotografie tips. Maar goed, de Ikea lampjes dus. Ik word overigens niet gesponsord door Ikea, voor het geval iemand dat nu denkt. Dit zijn gewoon hele handige lampjes en kan ongetwijfeld ook met andere gedaan worden, maar deze gebruik ik.

Ikea lampjes
Met een lampje zonder correctie

Om te beginnen; het type lampje dat hier is gebruikt heet Jansjo en kost € 9,99. je hebt twee varianten; eentje met een klem om aan de tafelrand te klemmen en eentje met een voetje. Je hebt die met het voetje nodig anders heb je te weinig speelruimte. Inmiddels is dit lampje niet meer verkrijgbaar maar er zijn wel vergelijkbare lampjes op de markt. Handig om te zorgen voor eentje met een flexibele stang.

Dan heb je nodig voor het maken van de foto’s:

  • twee led lampjes
  • 2 stukken piepschuim
  • 1 diffuser (dit kan ook vitrage, bakpapier oid zijn zolang het maar licht doorlaat)
  • een camera natuurlijk
  • een statief
  • een lange tafel

Stap 1 ; een lampje schuin achter

Ik hou van tegenlicht dus de setup heb ik hier ook zo gemaakt. Even afhankelijk van je onderwerp kun je dit natuurlijk varieeren, maar het gaat erom dat je ongeveer begrijpt hoe je de set op moet bouwen. In de foto hierboven zie je het resultaat met 1 lampje, zonder enige correctie. Je zet je eerste lampje schuin achter je onderwerp neer zoals in het voorbeeld. Je kunt met het lampenkopje een beetje draaien tot je de gewenste hoek te pakken hebt. Zoals je ziet heb je erg harde schaduwen en veel schaduw aan de voorkant en heel veel licht aan de achterkant.

Ikea lampjes 2
Stap 2; toevoegen van een beetje reflectie

Stap 2: toevoegen van reflectie materiaal

Om de schaduwen rechts wat op te helderen zet ik een stuk piepschuim neer aan de rechterkant van mijn onderwerp. Je ziet nu dat het ei ietsje meer belicht is aan de voorkant maar het geheel heeft nog steeds veel harde schaduwen en is nog steeds wat donker. Tijd dus om een tweede lampje toe te voegen.

Foodfotografie met ikea lampjes
Stap 3: Met twee lampjes

Stap 3; een lampje rechtstreeks en een lampje indirect via piepschuim

Bij de derde stap heb ik aan de linkerkant ook een lampje neergezet. Deze schijnt echter niet rechtstreeks op het onderwerp maar heb ik omgekeerd en schijnt indirect op het onderwerp via het piepschuim. Bij de laatste foto kun je zien hoe deze staat.

De belichting is niet helemaal goed zoals je ziet. Moet iets lichter maar je kunt wel zien dat het ei nu wel wat egaler belicht is als in de eerdere foto en de harde schaduwen zijn een stuk minder.

Foodfotografie met ikea lampjes en reflectie

Stap 4; diffuser

Bij de laatste stap voeg ik vóór het achterste lampje een diffuser toe. Op die manier maak je het licht dat van achteren komt veel zachter en de schaduwen veel prettiger om mee te werken. Heb je nu geen diffuser of iets wat daar voor door kan gaan, dan kun je ook hier het licht via piepschuim laten komen. In dat geval zet je achter het lampje een stuk piepschuim neer en draai je het lampje van je onderwerp af. De kans is wel vrij groot dat je je belichting aan moet passen want er komt minder licht naar binnen. Let daar dus op.

En dat is het eigenlijk. De led lampjes zijn redelijk neutraal qua licht. Iets geler als normaal daglicht maar wel acceptabel voor een foto. Hieronder een paar foto’s die ik zelf met de Ikea lampjes heb gemaakt. Zoals je ziet is het een tikkeltje warmer als normaal maar ik vind het prima om mee te werken.

In de volgende blogpost laat ik zien hoe je met één enkele studioflitser het daglicht na kunt bootsen. Dat is een iets duurdere oplossing maar wel net iets flexibeler en betere beheersing van het licht. Hieronder nog twee foto’s die beiden zijn gemaakt met Ikea lampjes.

You may also like

47 comments

Martine -Duizenden1dag October 16, 2015 - 7:46 am

Dank, dank, dank!!! Dit geeft me weer het zetje om ermee aan de slag te gaan ipv in een soort “hoe overleef ik die donkere periode” modus te schieten en 2 maanden niets te posten.

Reply
Simone van den Berg October 16, 2015 - 7:49 am

Goed om te horen Martine! O en volgende week komt er nog eentje maar dan met een studioflitser. Kun je kiezen welke je wilt gebruiken…:)

Reply
Pieta Verwijs October 16, 2015 - 7:53 am

Super bedankt voor deze geweldige tips. Zelf heb ik ook een receptenblog, maar vindt het fotograferen erg lastig, vooral in de wintermaanden. Met deze tips gaat het zeker lukken.

Reply
Simone van den Berg October 16, 2015 - 8:34 am

Fijn Pieta! Er komen nog een aantal artikelen over fotograferen in de winter.. !

Reply
Marlotte October 16, 2015 - 8:08 am

Dit vond ik echt een interessant artikel! Leuk dat je ons laat zien hoe je heel eenvoudig met kunstlicht kunt fotograferen. Ben benieuwd naar het volgende artikel over de studioflitser! Fijne dag!

Reply
Simone van den Berg October 16, 2015 - 8:34 am

Volgende week vrijdag komt die online. Jij ook een fijne dag!

Reply
Sandra October 16, 2015 - 8:30 am

Super handig! Zo worden de wintermaanden toch nog draaglijk op foto-gebied ?

Reply
Simone van den Berg October 16, 2015 - 8:35 am

Precies. Met kleine middelen toch een beetje een wondertje verrichten zeg maar… 😉

Reply
Sarah - Van Eigen Kweek October 16, 2015 - 8:56 am

Ohhh super super!! Het was nu al een ware race om alles in het weekend te maken én te fotograferen voor een hele week. En nu nog eens een weekendje weg dus dat werd een hele ramp. Fantastisch!! Superleuk van je dat je deze tips met ons wil delen!

Reply
Simone van den Berg October 16, 2015 - 4:13 pm

O jee ja voor een hele week in het weekend is inderdaad een hoop werk. Hoop dat je hiermee uit de voeten kunt!

Reply
Maris October 16, 2015 - 9:47 am

Dit is precies wat ik nodig heb! Ik ga hem opslaan en vanavond thuis nog een grondig door lezen. Bedankt dat je dit wilt delen 😀 ! 

Reply
Simone van den Berg October 16, 2015 - 4:11 pm

Graag gedaan Maris!

Reply
Megan October 16, 2015 - 10:06 am

Wat een super handig artikel! Ik ben net begonnen met bloggen en het fotograferen van mijn eten en kan wel wat tips gebruiken. De grootste struggle van het moment is zeker het licht. Vind het alleen nog een beetje te ver gaan om nu al dure lampen aan te gaan schaffen. Tijd om een keer langs de ikea te gaan. Dankjewel! 

Reply
Simone van den Berg October 16, 2015 - 4:10 pm

Ja en ze zijn lekker klein en handzaam en makkelijk op te bergen. Ook altijd een groot pluspunt vind ik.

Reply
Linda October 16, 2015 - 11:45 am

Wauw, dit ga ik even onthouden! Wat een fijne budget oplossing voor meer licht in de winter!

Reply
Simone van den Berg October 16, 2015 - 4:14 pm

Paar tientjes en je bent klaar.. 😉

Reply
Marijke I easydailyfood October 16, 2015 - 12:01 pm

Nou dit artikel komt als geroepen! Ben al tijden recepten aan het uitstellen omdat het te donker is voor de foto. Helaas is deze optie niet haalbaar voor mij qua ruimte. Ik hoop dat je volgende artikel de oplossing is :). Super bedankt!

Reply
Simone van den Berg October 16, 2015 - 4:10 pm

Het kan ook wel iets krapper hoor Marijke. Hoeveel ruimte heb je?

Reply
Debbie October 16, 2015 - 1:44 pm

Top artikel, dank je wel. Ik gebruik als reflector ook wel postbakje op zijn kant, met aluminiumfolie er omheen. Ben benieuwd naar je volgende artikel!

Reply
Simone van den Berg October 16, 2015 - 4:09 pm

O dat is ook een goed idee inderdaad. Of een oude schoenendoos (een witte dan wel) of iets in die geest werkt ook prima!

Reply
Jody October 16, 2015 - 2:04 pm

Hoi Simone! Zou je ook iets kunnen zeggen over je instellingen van je camera als je binnen fotografeert? Ik loop altijd maar een beetje te klooien… 😉

Reply
Simone van den Berg October 16, 2015 - 2:23 pm

He Jody. Tja dat is altijd lastig want elke camera is anders natuurlijk, maar ik zet mijn camera meestal in de M (handmatige) stand. Hij staat op statief en ik heb live preview aanstaan op mijn camera. Op die manier kan ik al meteen zien hoe de belichting ongeveer wordt.
Weet je niet zo goed hoe het werkt in de M stand dan kun je ook op de A (van diafragma voorkeuze) werken en de foto lichter maken met de belichtiingscorrectie knop. Check anders ook deze post hier even https://workshops.simoneskitchen.nl/foodfotografie-het-licht-controleren/

Reply
Suus October 16, 2015 - 2:19 pm

Ik denk dat je heel veel mensen heeeel blij hebt gemaakt 🙂 Ik ga ermee aan de slag. Liefs xx Suus

Reply
Simone van den Berg October 16, 2015 - 4:09 pm

Dankjewel Suus!

Reply
Eef October 16, 2015 - 3:15 pm

Wauw!! Dit artikel komt als geroepen! 1000 maal dank alvast ga er zeker mee aan de slag ??

Reply
Simone van den Berg October 16, 2015 - 4:09 pm

Super Eef. Succes!

Reply
MeikesKitchen October 16, 2015 - 3:44 pm

Dank je wel Simone !! Hier ben ik zó blij mee.  Ik had naar de workshop willen komen maar hier kan ik ook iets mee.  Groetjes 

Reply
Simone van den Berg October 16, 2015 - 4:08 pm

Gelukkig! En als je nog vragen hebt.. Je weet me te vinden!

Reply
Gezin over de Kook October 16, 2015 - 5:26 pm

Bedankt Simone voor dit handige artikel. Ik heb zelf bij Dealextreme uit China een reflector besteld voor ongeveer €8,50,-. Dan heb je zilver, goud, wit, zwart en een diffuser. Invouwbaar tot een klein pakketje, dus ideaal om op te bergen. Ik ga deze opstelling met lampjes deze winter ook eens uitproberen. Groetjes, Esther

Reply
Simone van den Berg October 17, 2015 - 7:05 am

O dat is wel een heel goedkope diffuser! Ga ik daar ook eens naar kijken…:)

Reply
Manon October 16, 2015 - 6:43 pm

Wat een goede tips, ik vind het zo moeilijk om mooie foto’s voor mijn blog te maken
Bedankt
Fijn weekend, Manon

Reply
Simone van den Berg October 17, 2015 - 7:06 am

Graag gedaan Manon! Jij ook fijn weekend!

Reply
Manon, haak en pen October 16, 2015 - 7:48 pm

Wat een fijne tips, ik vind het soms zo moeilijk om mooie foto’s voor mijn blog te maken
Dank je wel
Fijn weekend
Manon

Reply
Susanne October 20, 2015 - 11:08 pm

Prreecies wat ik nodig had! In mijn wanhoop op zoek naar goed licht tijdens de steeds donker wordende dagen en drukke werkdagen is dit dé uitkomst! Top!

Reply
Victoria October 26, 2015 - 10:22 pm

Bedankt voor deze post. Ik heb in Februari jouw workshop gevolgd, maar kon nergens in mijn aantekeningen de naam van de lampjes vinden. Super blij nu dus 🙂 Wij zijn in Juni onze blog begonnen. forksandwives.com. Was ook heel blij dat ik de workshop heb gevolgd. Super informatief! Gr. Vika

Reply
Stephanie November 1, 2015 - 7:34 pm

Dank je wel, Simone voor deze tip! Zodra ik thuis was van de food bandit workshop ben ik gelijk deze post gaan opzoeken! Ik ga zeer binnenkort naar de Ikea en met je tips aan de slag! 

Reply
Simone van den Berg November 2, 2015 - 7:40 am

O leuk Stephanie! Succes! En als je vragen hebt dan hoor ik het wel!

Reply
Stephanie November 1, 2015 - 7:35 pm

Dank je wel, Simone voor deze tip! Zodra ik thuis was van de food bandit workshop ben ik gelijk deze post gaan opzoeken! Ik ga zeer binnenkort naar de Ikea en met je tips aan de slag! Fijne avond!

Reply
Remco December 28, 2015 - 8:15 pm

Super bedankt Simone! Heb je tips gevolgd en het fotograferen gaat al (nog niet helemaal top) een stuk beter. 

Reply
Simone van den Berg December 28, 2015 - 11:47 pm

Ah fijn om te horen Remco!

Reply
On a Healthy Adventure - Het verhaal achter de foto April 8, 2016 - 7:07 am

[…] maar je kan Ikea lampjes gebruiken om meer licht te creëren. Voor tips verwijs ik je door naar deze blogpost […]

Reply
Pauline Lap May 5, 2016 - 3:07 pm

Hoi Simone,
wat jammer dat de foto’s niet zichtbaar zijn. Ik ben erg benieuwd hoe de lampjes opgesteld staan.
Groetjes, Pauline

Reply
Simone van den Berg May 5, 2016 - 3:34 pm

He Pauline,
Ah ik zie het! Ik heb ze er weer bijgezet.. Zie dat ik nog een aantal posts heb waar de beelden niet te zien zijn. Hmmm, maar eens kijken wat er mis is…

Reply
Boerenkool met chorizo en knoflook | Simone's Kitchen December 15, 2017 - 8:00 am

[…] ja tuurlijk heb ik wel lampjes die ik kan gebruiken maar daar had ik dan weer geen zin in. Bovendien bleek die boerenkool […]

Reply
Fotograferen met kunstlicht: studioflitser | Simone's Kitchen October 12, 2018 - 6:11 pm

[…] week liet ik jullie zien hoe je met twee Ikea lampjes van een tientje een redelijke foto kunt maken bij kunstlicht. Vandaag gaan we een stapje verder en […]

Reply
Foodfotografie met kunstlicht - voor welke lichtbron ga je? | Simone's Kitchen October 30, 2018 - 8:01 am

[…] ook: Fotograferen met Ikea lampjes en Fotograferen met een […]

Reply
Micheile May 23, 2020 - 5:36 pm

Hi Simone, Wat een mooie tip! Deze ga ik zeker proberen. Bedankt dat je jouw tips met ons wilt delen!

Reply

Leave a Comment

foodieacademie logo wit

@2023. All Rights reserved Simone’s Kitchen/FoodieAcademie