Hoe ik de foto maakte – indoor markten

by Simone
0 comment

Een serie die ik voorheen op Scribbles en Notes had was een uitleg van een bepaalde foto of situatie en hoe ik daar fotografisch mee om ga. En omdat ik nu nog maar een blog heb wil ik die serie nu hier voort zetten. De ene keer is het een reisfoto of situatie zoals in dit geval en de andere keer is het een eet gerelateerde foto. Past een beetje in de serie over kunstlicht ook wel.. Maar dit is meer een ‘hoe maakte ik de foto’ serie.

Dit keer dus de lastige situatie van een indoor markt met slecht licht!

Genomen op ISO 6400. Diafragma f 4.5 sluitertijd 1/40s Lens 24-70mm f/2.8

Genomen op ISO 6400. Diafragma f 4.5 sluitertijd 1/40s
Lens 24-70mm f/2.8

Als ik op reis ben dan ben ik altijd een stuk relaxter als wanneer ik voor mijn werk aan het fotograferen ben. Thuis fotografeer ik voor eten met een statief, dus qua iso kan ik zo laag gaan als mijn camera toelaat (en dat is iso 50) maar zoals ik al zei, als ik op reis ben is het een totaal ander verhaal. Ik controleer evengoed eigenlijk continue mijn iso en zal altijd ervoor kiezen om hem zo laag mogelijk te zetten indien dat maar even mogelijk is en er voldoende licht aanwezig is. Maar wat doe je nu als je een plek bezoekt die nagenoeg donker is? In dit specifieke geval bezochten we een markt in Laos die indoor was. Of indoor is eigenlijk niet de juiste naam want het was meer overdekt. En sommige van de zeilen die ze gebruikten waren echt afgrijselijk qua kleur; blauw, orange, rood… Aan de zijkanten van de markt had je nog wel lichtinval van buiten, daar kon je redelijke foto’s maken maar ging je verder de markt op dan was het echt heel erg donker. De situatie met de rode of anders gekleurde zeilen is nagenoeg niet op te lossen behalve in zwart wit omzetten. Anders heb je een blauwe of oranje foto…

ISO 2500 1/80s at f4.5

ISO 2500 1/80s at f4.5

Toen we de markt bezochten was het vroeg in de ochtend dus het licht buiten was ook nog niet zo erg fel en bij binnenkomst werd het al snel duidelijk dat ik mijn iso wel dramatisch omhoog moest zetten om nog een foto te kunnen maken. Ik heb meestal wel een flits bij me op vakantie maar gebruik hem zelden. (mijn camera heeft geen ingebouwde flitser) en in dit geval had ik hem helemaal niet meegenomen. Bovendien vind ik flits in dit soort situaties niet handig. Onopgemerkt foto’s maken is dan compleet onmogelijk. Mensen gaan dan meteen poseren en dat is het laatste dat ik echt wil.

Als je kijkt naar de bovenste twee foto’s; de eerste was gemaakt met een iso van niet minder als 6400! Mijn camera (Canon EOS 5D mark III) is vrij goed in slechte lichtomstandigheden, dus het is goed te doen tot een iso van 3200. Ik ga zelden hoger dan dat omdat ik de kwaliteit dan erg slecht vind worden, maar laten we eerlijk zijn; dit zijn vakantie foto’s en als je ze op je blog gebruikt, gaat niemand zien dat ze op hoge iso zijn genomen! De tweede foto had een vreselijke blauwe gloed (blauw zeiltje dus); gedeeltelijk door het weinige licht en gedeeltelijk door het rare kunstlicht dat er hing en de blauwe zeilen die erboven hingen. Onmogelijk om te corrigeren dus omzetten naar zwart en wit was de enige optie. Maar speciaal met foto’s van mensen vind ik dat vaak prima. Ik ben gek op zwart en wit foto’s en ook als het niet nodig is doe ik het evengoed vaak.

ISO 6400 Diafragma f3.2 sluitertijd 1/80s

ISO 6400 Diafragma f3.2 sluitertijd 1/80s

Wat me wel altijd opvalt als ik foto’s maken in hele hoge iso, is dat de kleuren een beetje vaag worden. Het ziet er niet zo helder en mooi uit als op een lagere iso. En hoe hoger de iso hoe erger dat wordt. Maar een klein beetje lightroom magie doet in dit geval wonderen. Een ideale foto zal het nooit worden maar om eerlijk te zijn maak ik me op dat moment drukker over het vastleggen van het moment als het vastleggen van de perfecte foto. Het is tenslotte mijn vakantie!

Meer over ISO vind je hier!

You may also like

Leave a Comment

foodieacademie logo wit

@2023. All Rights reserved Simone’s Kitchen/FoodieAcademie