Home » Inspiratie op zaterdag – Marleen van Eten uit de Volkstuin

Inspiratie op zaterdag – Marleen van Eten uit de Volkstuin

by Simone
0 comment

Op mijn vraag in de facebook groep welke bloggers er zeker niet in deze serie mochten ontbreken kwam Marleen een flink aantal keren naar voren. En terecht ook want haar foto’s zijn prachtig zoals je hieronder ook kunt zien. Marleen blogt op haar blog Eten uit de Volkstuin
tomatentaartjes

Hoe lang blog je al en ben je meteen begonnen met het maken van foodfoto’s of kwam dat later pas?

Ik blog alweer vijf jaar over mijn moestuin. Mijn moestuin was een stuk weiland. Vol kuilen en hobbels. En met kweekgras, brandnetel en zuring. Ik ben begonnen met bloggen om mijn vorderingen in de tuin bij te houden. Om te zien dat al mijn kleine inspanningen bij elkaar, uiteindelijk toch een groot verschil maakten. Als ik weer eens moedeloos thuis kwam en het allemaal niet meer zag zitten, dan keek ik naar oude foto’s op mijn blog en dan zag ik dat ik toch wel veel werk had verzet. Nu de tuin een beetje op orde is en een leuke oogst oplevert, is het bloggen een beetje verschoven naar het bedenken en fotograferen van gerechten met groente en fruit uit de tuin.

 Wat voor apparatuur gebruikte je in het begin en wat gebruik je nu?

In het begin gebruikte ik een Finepix compact camera. Anderhalf  jaar geleden erfde ik de digitale spiegelreflex camera van mijn vader, een canon 350d uit 2003. De meeste foto’s op mijn blog zijn met die camera geschoten. Een paar maanden geleden heb ik een nieuwe camera gekocht. Een canon 70d en daar ben ik heel blij mee! Mijn lievelingslens is een  canon 60 mm 2.8 macro lens.

snijbiettaart

Heb je jezelf alles aangeleerd of heb je workshops en dergelijke gevolgd?

Ik heb het diploma fotografisch vormgever van de kunstacademie op zak. Op school stond ik eindeloos in de doka en heb ik veel geoefend in de studio met grootbeeld- en technische camera’s en studiolampen. Het studiowerk had in mijn studentenjaren niet mijn interesse. Ik knutselde doosjes met foto’s, maakte zelfportretten met schietgaten, goot afbeeldingen in latex en soldeerde installaties met draad en epoxy materiaal. Het fotograferen heb ik weer opgepakt toen ik de camera van mijn vader in handen kreeg, En nu doe ik niets liever dan het fotograferen van een aardappel in de tuin of een bordje met een kleurrijke salade. Pretentieloos fotograferen, heerlijk!

fotoset1

 Kun je omschrijven wat je huidige setup is voor het maken van foto’s voor je blog? (super als je hier een foto hebt van een achter de schermen iets )

In heb een kamertje ingericht met een servieskast, ondergronden, stukjes karton en mijn computer. Als ik een gerecht ga fotograferen, bedenk ik eerst welke sfeer ik vind passen. Daar zoek ik dan een ondergrond bij, kies bijpassend servies en bestek en soms gebruik ik een servet of theedoek. Ik fotografeer meestal uit de hand en tijdens het fotograferen, let ik op het licht en zoek ik naar een mooie compositie.

fotoset2

Heb je een special process dat je gebruikt voor het maken van de foto’s of is het meer een spontane actie.

Een gerecht fotograferen begint eerst in mijn gedachten. Ik probeer in mijn hoofd de foto voor me te zien. Daarna ga ik gewoon starten en reageer ik op wat ik zie. Tijdens het fotograferen bedenk ik vaak of het beter of juist heel anders kan. Dan lig ik ineens op de grond of sta op de tafel voor een ander standpunt. Een goede foto maken is bij mij dus een proces, absoluut geen spontane actie.

 Met wat voor soort licht werk je het liefste? Daglicht, kunstlicht en als het daglicht is wat voor soort?)

Ik werk het liefst met daglicht en fotografeer vlak bij het raam. Het liefst op een zonnige dag rond het middaguur en dan natuurlijk in de schaduw. Dat levert de mooiste beelden op. In de tuin is juist bewolkt weer heel prettig dan komt het groen van de planten het beste tot zijn recht.

 Wat was voor jou het ‘aha’ moment als het gaat om eten fotograferen? Even aangenomen dat je niet meteen zo goed was als je nu bent!)

Mijn aha moment? Ik denk het fotograferen van een pompoen op een snijplank. Het licht viel er mooi op en toen bedacht ik dat ik best wel wat meer werk mocht maken van mijn foto’s op mijn blog! Met een beetje meer inspanning moest ik er best wat van kunnen maken. Wist ik veel dat ik helemaal verslingerd zou raken aan het fotograferen van eten. Haha!

 Wat is een punt waar je nog graag aan zou willen werken?

Ik wil nog leren fotograferen met kunstlicht. Leren hoe de gerechten diepte houden en het licht blijft sprankelen. Dat vind ik nu heel moeilijk met lamplicht, het wordt snel vlak en plat. En ik wil leren op locatie leuke en betere foto’s te kunnen maken. Bijvoorbeeld een mooie stadsreportage van leuke winkels, cafeetjes en restaurants.

salsamaro-2009

 Heb je tips voor beginnende foodbloggers die hun foto’s graag willen verbeteren?

Tips voor beginnende foodbloggers? Dat vind ik moeilijk hoor. Kijk vooral goed naar je foto en probeer te verwoorden wat beter kan. Ben je blij met het licht, de compositie of het verhaal? En kijk naar foto’s van anderen en breng onder woorden wat je daar mooi aan vindt. Zodra je dat weet, ga je er vanzelf opletten bij het maken van je eigen foto!

 Wie zijn jouw grote voorbeelden ? (foodbloggers of food fotografen)

Mijn voorbeelden, oh dat zijn er zoveel! Ik kan eindeloos naar foto’s van foodbloggers of instagrammers kijken. Alice Gao, Beatrice Peltre, Katie Newburn, Linda Pugliese, Mimi Thorisson, Katie Quinn Davies, David Loftus, Nicole Franzen… ik kan nog wel even doorgaan hoor! En mijn Nederlanse favorieten staan op mijn blog!

artisjok

You may also like

Leave a Comment

foodieacademie logo wit

@2023. All Rights reserved Simone’s Kitchen/FoodieAcademie