Home » Werken met kunstlicht deel II – de bureaulamp

Werken met kunstlicht deel II – de bureaulamp

by Simone
0 comment

Eindresultaat met bureaulamp

Voor de tweede aflevering van werken met kunstlicht wilde ik eens kijken hoever ik zou komen met mijn bureaulamp. Ik had even zo laat op de avond geen gerecht voor handen dus vandaar maar even met vijgen gedaan. Het eindresultaat zal niet heel veel verschillen denk ik maar ik zal binnenkort nog wel een keer een hele tafelsetting proberen met dezelfde bureaulamp.

We hebben dit keer 1 enkele bureaulamp. Ook nu weer een koperen lamp en behoorlijk geel licht maar we zullen het ermee moeten doen.

Zonder enige correctie of hulpmiddel is dit wat er uit de camera komt. Niet al te best, donkere schaduwen, geel licht en niet echt bruikbaar. Het eerste dat opvalt is de enorme zwarte schaduwen aan de voorkant, dus daar gaan we eerst wat aan doen. De foto is ook onderbelicht dus heeft een beetje belichtingscorrectie nodig (het +/- tekentje).

Basis setup

Zoals je ziet in de opzet van de belichting heb ik de lamp links achter het onderwerp geplaatst. Dat geeft prettiger beeld als wanneer je de lamp frontaal op de vijgen laat schijnen. Maar goed, die schaduwen; om die wat op te lichten gebruik ik weer mijn oude trouwe piepschuim… Ik mag wel eens nieuwe gaan kopen want hij begint meer geel te worden als wit, maar dit even terzijde.

Ik licht met het piepschuim de schaduwen aan de voor- en zijkant op en daarvoor gebruik ik de volgende opzet. Ik had niet zoveel ruimte dus je ziet niet veel van het piepschuim maar ik denk dat wel duidelijk is hoe het staat.

Omdat het licht vrij fel is worden de schaduwen echter niet ver genoeg opgelicht zoals je ziet in de foto. Let op dat ik het piepschuim ook niet simpelweg ernaast heb gezet maar in een hoek en zo dichtbij mogelijk om zoveel mogelijk licht terug te kaatsen. Maar zoals je hieronder ziet is het een stuk lichter maar nog niet helemaal wat ik wil.

Licht van links achter, reflectie van schuin rechts

De enige andere mogelijkheid is om het licht van de lamp wat zachter te maken. Ik had hem wat verder weg kunnen zetten maar mijn tafel was niet groot genoeg dus het moest zo blijven staan. Dus heb ik mijn diffuser er weer bij gepakt en die voor de lamp gehouden om hem een stuk zachter te maken en dat lukte! Vervolgens was de witbalans natuurlijk helemaal verkeerd, maar omdat ik in raw heb gefotografeerd en een foto hebt gemaakt met de grijskaart kon ik het in Lightroom redelijk makkelijk corrigeren.

Van een vreselijke foto naar een redelijk acceptabel geheel

Al met al een redelijk resultaat voor een standaard bureaulamp! En in geval van nood goed te gebruiken. Ik ben wel benieuwd hoe het uitpakt met een wat grotere setting dus dat ga ik toch volgende keer eens proberen. De bundel van de lamp is in dit geval wel vrij breed dus je hebt wat spelingsruimte maar als je een lamp hebt met een smallere lampenkap dan kan het zijn dat je licht nog harder is. Bureaulampen zijn over het algemeen vrij fel dus hou daar rekening mee. Hou er ook rekening mee dat eventueel diffuser materiaal niet te dicht bij de lamp komt want het kan heet worden (en smelten of in de fik vliegen)

En voor de volgende keer denk ik maar eens de veel gebruikte en niet altijd even charmante keukenlampjes… (wij hebben van die halogeen spotjes aan de muur..)

You may also like

Leave a Comment

foodieacademie logo wit

@2023. All Rights reserved Simone’s Kitchen/FoodieAcademie