Inspiratie op zaterdag – Eva van Food Vegetarisch

by Simone
0 comment

Ik ontmoette Eva van het blog Food Vegetarisch voor het eerst tijdens de workshop van Meeta welke ik volgde in Duitsland een paar jaar geleden. Haar enthousiasme en leergierigheid was iets dat me meteen opviel en omdat ik haar blog nog niet kende in die tijd, ben ik haar bij thuiskomst meteen gaan volgen. Eva doet ook altijd enthousiast mee aan onze foodphoto wedstrijd (en wint ook vaak!) en als je haar blog nog niet kent dan is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Eva heeft niet alleen prachtige foto’s maar deelt ook regelmatig de nodige tips over foodfotografie of software.

20140223-field-salad-apple-smoothie-002-sk

Hoe lang blog je al en ben je meteen begonnen met het maken van food foto’s?

In 2012 ben ik begonnen met mijn blog blog Food Vegetarisch . Maar ik maakte al foto’s van eten sinds 2009 toen ik ben begonnen met mijn beelden via stockfotografie te verkopen.

 Wat voor apparatuur gebruikte je in het begin en is dat veranderd?

Toen ik begon met de verkoop van mijn foto’s had ik een ‘super zoom’ digitale camera, de Sony DSC-H50. Maar zodra ik meer te weten kwam over de basics van fotografie zoals diafragma en sluitertijd wist ik dat het tijd was om een digitale spiegelreflex te kopen. Ik kocht een Canon EOS 450D, wat in die tijd het instapmodel van Canon was en mijn eerste lens, welke ik nog steeds gebruik, namelijk de Canon EF 50mm 1.4 USM en de Canon EF 100mm/f2.8 USM Makro. Met deze apparatuur ben ik heel lang heel blij geweest en ben in de tussentijd doorgegaan met mijn leerprocess.

Na verloop van tijd realiseerde ik me dat er dingen waren die misschien niet meteen zo belangrijk waren voor foodfotografie maar wel belangrijk voor mij en dat was het beheersen van ruis in de foto, de mogelijkheden om meer groothoek foto’s te nemen en om nog meer het effect van een kleine scherptediepte te creeeren. Het resultaat was dat ik besloot over te stappen van mijn crop sensor naar een full frame camera door de Canon EOS 5D mark II te kopen. Op mijn blog vind je een post in het Duits waar ik mijn ervaring met beide camera’s uitleg. Als het aankomt op lensen, dan gebruik ik nog regelmatig de 50mm en de 100mm macro voor food, maar vandaag de dag is mijn meest gebruikte lens de EF 24-70mm f/2.8L II USM. En heel recent heb ik de TS-E 90mm f/2.8 gekocht zodat ik mijn eerste ervaringen ga krijgen met een tilt-shift lens.

 Heb je jezelf alles geleerd of heb je workshops en dergelijke gevolgd?

Ik ben het soort persoon die het heerlijk vind om een mix van leren en verbeteren te hebben. Een hoop van de basics van fotografie en post productie heb ik mezelf aangeleerd en ik ben nog steeds aan het leren door boeken te lezen, tijdschriften, artikelen en posts op het internet, ik volg tutorials en (heel belangrijk!) door alles uit te proberen wat ik heb gelezen. Ik heb ook een Pinterest board  “Tips + Links | Food Photography” waar ik alles verzamel dat ik vind over food fotografie en tutorials.

Some of the first images that Eva took of her food
Een paar van Eva’s eerste food beelden

Aan de andere kant; wat zo leuk is aan het volgen van workshops is dat je veel inspirerende mensen ontmoet die dezelfde interesse hebben als jij en heel vaak is het gebeurd dat ik antwoorden kreeg op vragen waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. Simpelweg door een workshop te volgen. Vooral als het aankomt op food styling heb ik veel geleerd op deze manier.

Kun je je huidige setup beschrijven voor het maken van foto’s ?

Meestal werk ik binnen met natuurlijk licht. Als reflectors gebruik ik eenvoudige piepschuimen boards en om het licht te verminderen heb ik soms zwarte foam borden. Bovendien gebruik ik op zonnige dagen vaak een diffuser om minder sterk schaduwen te hebben in mijn foto’s.

20131003-food-vegetarisch-making-of

 Heb je een process dat je volgt als je een shoot aan het voorbereiden bent voor je blog? is het een spontane actie of plan je alles precies uit?

Ik laat graag op mijn blog ingredienten foto’s zijn en foto’s van het eindproduct. Daarom worden de eerste foto’s al gemaakt tijdens de bereiding. Om de foto’s wel een zelfde look te geven, begin ik met het uitzoeken van props, stoffen en andere geschikte ondergronden uit mijn prop collectie welke soms helpen om een bepaalde sfeer te creeren die ik met mijn foto’s probeer te bereiken. Hierdoor en ook doordat ik dezelfde licht opstelling gebruik voor alle foto’s, lijken de foto’s in een bepaalde blogpost goed bij elkaar te passen. Soms heb ik een foto van een bepaalde fotograaf welke ik als inspiratie voor mijn styling gebruik.  Vaak zijn dit foto’s van een totaal verschillend gerecht maar zijn het sommige details die me juist inspireren.

20140330-food-vegetarisch-roesti-set-up

 Wat is het soort licht dat je gebruikt? (daglicht, kunstlicht en als het daglicht is wat voor soort daglicht?

Ik denk dat 95% van mijn food foto’s gemaakt zijn met daglicht. Ik heb niet heel veel ruimte om te fotograferen, ik gebruik gewoon het beschikbare licht en probeer dit naar mijn hand te zetten door reflectors, deflectors en diffusers te gebruiken. Bovendien, als het aankomt op post processing, bewerk ik de beelden verder door te spelen met de witbalans en andere settings.

20140330-food-vegetarisch-rice-set-up

Wat was je aha moment als het over het fotograferen van eten gaat? Even aangenomen dat je niet meteen zo goed was als nu?

Mijn aha moment was toen ik erachter kwam wat het effect was van verschillende lichtbronnen en hoe makkelijk het is om hiermee te spelen door simpele reflectors, deflectors en diffusers te gebruiken!

 Wat is iets waar je nog graag verbetering in zou willen zien?

Voor mij is het hele leven een continue leerprocess. Dus er is altijd wel iets om je verder in te ontwikkelen of om meer in detail dingen te leren. Op het moment is dat hoe ik mijn tilt-shift lens moet controleren!

Heb je nog tips voor beginnende foodbloggers die hun foto’s willen verbeteren?

Wees nieuwsgierig en niet bang om je comfort zone te verlaten. Dit advies kreeg ik ooit op een workshop van food fotograaf en stylist Meeta K. Wolff en het is een geweldig advies.

Wat ik vaak doe om mijn comfort zone te verlaten is een gedetaileerde blik te werpen op foto’s die ik mooi vind en welke anders zijn als mijn ‘standaard’ foto’s. Ik probeer te analyseren waarom ik een foto mooi vind en welke details er speciaal aan zijn. Ik probeer dan vervolgens die details uit op een foto van mijzelf. Ik probeer bijvoorbeeld voor mijn volgende shot een andere lens als normaal te gebruiken, of ik doe de styling in een andere manier of ik probeer verschillende licht situaties uit met dezelfde setup door te spelen met reflectors en het resultaat achteraf te bestuderen.

20140125-brussels-sprouts-gnocchi-005-sk

 Wie zijn je voorbeelden (foodbloggers en/of foodfotografen)

Aan de ene kant heb ik daar mijn all time favorites die ik al lang volg zoals Meeta K.Wolff van “What’s For Lunch Honey?“, Aran Goyoaga van”Cannelle et Vanille”  en Katie Quinn Davis van “What Katie Ate” .  En recent heb ik een aantal inspirerende foodblogs ontdekt als het aankomt op food fotogafie: “Dagmar’s Kitchen“, “Food Club”  en “Eat, Love And Be Happy”

20131201-egyptian-lentil-soup-001-sk

 Nog iets anders dat je wilt delen?

Elke keer als je gaat fotograferen probeer dan het beste te geven maar wees niet al te kritisch op jezelf! In plaats daarvan is het beter om te genieten van wat je doet!

You may also like

Leave a Comment

foodieacademie logo wit

@2023. All Rights reserved Simone’s Kitchen/FoodieAcademie